← Terug naar overzicht

Studenten en seks

kissing couple

Valentijnsdag: de dag van hartvormige chocolaatjes, boeketten en met een beetje geluk een wilde nacht. Wij vonden het de perfecte dag om even stil te staan bij het seksleven van studenten. Hoe gedragen jongeren zich nou eigenlijk tussen de lakens?

Jongeren hebben later seks

Jongeren hebben steeds later seks. Zo verschoof het moment waarop de helft van de jongeren seks heeft van 17,1 jaar in 2012 naar 18,6 jaar in 2017. En dat zou je misschien niet verwachten in een tijdperk waar de porno online gratis voor het oprapen ligt.

Seks tijdens de studententijd

Toch wordt er tijdens de studententijd volop genoten tussen de lakens. Dit komt onder andere, doordat je als student op kamers gaat en je meer geneigd bent om dingen uit te proberen. Ook kom je met een heleboel nieuwe, jonge mensen in contact. En na een feestje op de vereniging, waar het bier rijkelijk heeft gevloeid, zeg je toch sneller ja tegen seks. Veel studenten zijn dus ook niet vies van een onenightstand of seks zonder verplichtingen. Ook experimenteren we meer tijdens de studententijd. Zo neemt de populariteit van seksspeeltjes toe onder jongeren. Het is ook niet ongebruikelijk om tijdens je studententijd te experimenteren met een vibrator, kunstvagina of lustopwekkende middeltjes.

Minder condoomgebruik bij studenten

Een andere – en volgens ons negatieve – ontwikkeling, is dat studenten steeds vaker seks hebben zonder condoom. Ook bij scharrels en onenightstands. Studenten zouden seks met een condoom minder lekker vinden: “Alsof je een massage krijgt met je winterjas aan.” De angst voor een soa is er bijna niet, waardoor studenten geen of weinig reden zien om een condoom te gebruiken. Ze lijken het erger te vinden om een kind te krijgen dan een soa. De kans op een ziekte nemen veel studenten dus voor lief. Dit terwijl chlamydia gemiddeld 100.000 keer per jaar voorkomt in Nederland en serieuze consequenties kan hebben, zoals onvruchtbaarheid. Ons advies: het is altijd beter om te voorkomen dan genezen! Doe het dus veilig en wees je bewust van de gevaren. Heb je het toch zonder condoom gedaan? Lees dan ook waar je een soa-test in Leiden kan laten doen!

Meer studentennieuws

Stedelijk Museum Amsterdam
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Studentensteden!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden