← Terug naar overzicht

Besparen op het dagelijkse leven in Utrecht doe je zo!

De term ‘arme student’ is algemeen bekend. Studenten hebben weinig geld, maar geven (graag) veel uit. Als je al naast je studie kan werken, verdien je hier geen bakken met geld mee. Tegelijkertijd is de student van nu gewend aan een luxe leven. We willen mooie kleding, veel leuke dingen doen met vrienden, gave festivals bezoeken en ver op vakantie. Dit terwijl je ook al huur moet betalen, boodschappen moet doen en dure collegeboeken aan moet schaffen. Om jezelf te kunnen voorzien van een stukje luxe, is het slim om in het dagelijkse leven te letten op je aankopen. Zelf ben ik heel bewust bezig met besparen op kleine dingen. Als gevolg hoef ik niet vaak nee te zeggen tegen dingen die ik echt graag wil of doe. In deze blog neem ik je mee in mijn leven als bewuste student.

Koopjes jagen

Zodra de stickers met ‘SALE’ op de ramen hangen, begin ik te glunderen. Yes, het is weer tijd om te shoppen! Gedurende het jaar probeer ik zoveel mogelijk nieuwe kleding te kopen tijdens de sale. Mijn vriendinnen noemen me niet voor niks vaak de ‘koopjesjager’. Meerdere malen ben ik thuisgekomen met een paar schoenen dat afgeprijsd was van 90 naar 20 euro. Reken het zelf maar uit, dit scheelt je een hoop! Ben dus niet te ongeduldig en wacht even af. Ook tijdens de sale vind je veel mooie kledingstukken, maar dan voor een veel aantrekkelijker prijsje.

Check de bonus

Een voordeel aan wonen in een stad als Utrecht: je hebt ruime keuze uit verschillende supermarkten. Al deze supermarkten hebben elke week andere aanbiedingen. Als je deze bijhoudt, kan je een hoop geld besparen. Zelf maak ik gebruik van de app ‘Reclamefolder’. Elke zondag open ik deze en blader ik snel door wat folders heen. Ik schrijf op wat ik nodig heb die week en waar ik dit het beste kan kopen. Supermarkten zitten vaak dicht bij elkaar in de buurt, dus je loopt met gemak twee verschillende binnen. Het kost je wellicht vijf minuten extra, maar je bespaart er zo vijf euro of meer mee.

Bezoek de juiste winkels

Naast aanbiedingen gaat het ook om de winkel die je kiest. Als je altijd boodschappen bij de Albert Heijn doet, is de kans groot dat je er veel geld aan kwijt bent. Ga daarom ook eens naar de discount supermarkten als Aldi, Lidl of Netto Rama. Haal hier vooral grote producten die prijzig zijn en waar je lang mee kunt doen, zoals wasmiddel. Voor drogisterijartikelen kun je goed terecht bij Action. Zij hebben ruime keuze uit verzorgingsproducten van verschillende merken als Dove en Axe voor een kleine prijs.

Bring Your Own

Ergens snel wat eten halen is makkelijk en lekker. Vergeleken met iets dat je zelf klaarmaakt, is het echter wel erg duur. Kies er daarom niet altijd voor om iets af te halen of ergens te gaan eten, maar maak het zelf. Dit is iets waarmee ik zelf veel geld bespaar. Als ik bijvoorbeeld weet dat het lekker weer wordt, haal ik een aantal ingrediënten in huis voor een lekker vullende maaltijdsalade. Ik gooi alles bij elkaar en zorg dat ik er drie keer van kan eten. Vervolgens neem ik het mee naar een avond in het park met vrienden of naar een BYO-cafeetje als Café De Zaak op de Ganzenmarkt. Een paar euro voor meerdere leuke avonden!

Betaalbaar uit eten 

Natuurlijk is het toch leuk af en toe bediend te worden, dat vind ik ook. Lekker lunchen op het terras of ’s avonds met een groep vrienden uiteten. Ook op dit gebied kun je slimme keuzes maken. Utrecht kent verschillende zaakjes waar ze hele aantrekkelijke studentendeals aanbieden. Bezoek het Gras van de Buren of Walden voor een goede lunch inclusief drankje voor maximaal 7 euro. Een lekker, gevarieerd drie gangen diner eet je er voor maar 15 euro. Bij Florin kun je elke maandag en dinsdag een studentenhap eten voor maar 6,50 euro. Ten slotte biedt Grand Café Luden een studentenlunch inclusief 2 drankjes aan voor 6,50 euro. Genoeg keus dus om lekker en voordelig buiten de deur te eten!

Op zoek naar meer tips om te besparen? Eerder schreef ik een blog over het betaalbaar doorbrengen van je vakantie. Ook schreef ik een blog met advies over gezond en verantwoord eten dat betaalbaar is.

Meer studentennieuws

Besparen op mobiele telefoon
handig voor studenten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Studentensteden!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden