← Terug naar overzicht

Dit moet je regelen als je gaat samenwonen

Ga je binnenkort een appartementje huren samen met je beste vriend(in), je lover of een klasgenootje? Dan is dit artikel voor jou! Er komt een hoop bij kijken, want het werkt heel anders dan wanneer je een kamer huurt in een studentenhuis.

Maak goede afspraken

Ben je al jaren beste vrienden met degene waarmee je gaat samenwonen? Of weet je zeker dat je partner de liefde van je leven is? Dan nog is het verstandig om goede afspraken te maken en deze desnoods op te nemen in een samenlevingscontract. Hierin staan afspraken die gaan over geld, de spullen in het huis en wat er gebeurt als jullie besluiten niet meer samen te blijven wonen om wat voor reden dan ook.

Vaste lasten

Het is misschien niet het meest interessante onderwerp, maar vaste lasten zijn opgebouwd uit heel wat meer onderdelen dan wanneer je in een studentenhuis woont. Daar betaal je gewoon één bedrag aan je huisbaas. Maar als je een appartement huurt, ben je verplicht zelf te zorgen voor verzekeringen, wateraansluiting én het afsluiten van een contract met een energieleverancier.

Welke energieleverancier is het beste voor mij?

Je kunt heel gemakkelijk kiezen voor de energieleverancier die de vorige bewoner van je nieuwe woning had. Je gaat waarschijnlijk dan wel te veel geld betalen, maar je kunt ook energie vergelijken. Op deze website kun je je gegevens invullen, waarna je een overzicht krijgt met de aanbieders die het beste passen bij jou en jouw wensen. Vul in waar je gaat wonen en met hoeveel mensen. Hiernaast kun je ook nog kiezen uit normale stroom en gas, of groene stroom en gas.

Waar moet ik rekening mee houden?

Allereerst moet je de huidige meterstanden doorgeven en hier een foto van maken. Het zou kunnen dat de vorige bewoner een stuk lagere meterstanden heeft doorgegeven om een lagere eindrekening te krijgen, daar ben jij dan de dupe van. Dus heb je de sleutel gekregen? Neem gelijk even de tijd om foto’s te maken van de huidige meterstanden, dan heb je gelijk het bewijs als je een te hoge rekening krijgt. Daarnaast is het slim om je maandelijkse kosten net wat hoger te zetten dan de energiemaatschappij voorstelt. Dit hoeft niet veel hoger te zijn, maar dan zou je zomaar aan het einde van het jaar 100 euro terug kunnen krijgen. Dat is een leukere verrassing dan dat je 100 euro moet betalen aan het einde van het jaar.

Op jezelf wonen, en dan met name een appartement huren, is al duur zat. Dus wees niet lui, maar wees slim en vergelijk energie, want je kunt tot zo’n 150 euro besparen!

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
Abonneren op